Zomers kaasplankje

Smaakmakend maart 2017 logo 2

1384 gelezen
0 stemmen

Op het plankje:

Verse daslookkaas
Daslook is een inheems voorjaarskruid dat zoals de naam al zegt een (knof)lookachtige smaak heeft. Deze jonge kaas wordt gemaakt op Heerlijkheid Mariënwaerdt van de melk van het landgoed. Proef de kaas eens samen met een kers. Een bijzondere, onverwachte smaakcombinatie.

Zachte geitenkaas
Fris, rins en smeuïg is de zachte geitenkaas van kaasmakerij Bastiaansen. Apart maar lekker: leg wat geitenkaas op een stukje geroosterd witte brood, daarop wat aardbeien en  ten slotte een blaadje basilicum.

Brandnetelkaas
Deze zachte jonge brandnetelkaas van Zuiver Zuivel is gemaakt van biologisch-dynamische melk en met vegetarisch stremsel. De kaas is fris, kruidig en vol van smaak. Een bijzondere combinatie met brood met gedroogde tomaat bijvoorbeeld.

Lady's Blue
Licht pikant, romig maar toch niet zwaar, zo laat de rauwmelkse blauwe geitenkaas Lady’s Blue zich het best omschrijven. Deze op geitenboerderij De Kruidenwei ambachtelijk bereide kaas combineert perfect met iets licht zoets, zoals vers rood fruit.

Caractéristique 
Deze roodschimmelkaas is pittig van smaak, maar zacht van structuur. Deze kaas van kaasmakerij Bastiaansen doet denken aan een Belgische abdijkaas. Lekker in dunne plakjes met bijvoorbeeld aardbeien en wikkel eens een plakje Caractéristique rond een witte amandel.

Kaastips:

·         Haal kaas een uur of twee voor gebruik uit de koelkast, dan komt de smaak het best tot zijn recht.

·         Serveer bij deze licht smakende kazen bij voorkeur lichte broodsoorten en/of lichte crackers.

·         Vers rood fruit is er lekkerder bij dan druiven. Zorg er wel voor dat het fruit ook op kamertemperatuur is.

·         Ook lekker erbij: witte amandelen. Een onverwacht combinatie van aroma, kruiden en rinse smaken.

Wijntip:
De kazen op dit zomerplankje hebben een lichte frisse, soms iets pikante smaak en deze combineert het beste met witte wijn. Kies voor een volle, kruidige, niet te zware witte wijn en drink hem gekoeld, maar niet te koud. Bijvoorbeeld uit het Rhônegebied, uit Oostenrijk of uit het Italiaanse Piemonte. Ook lekker: een kruidige demi sec mousserende wijn, zoals een Spaanse cava. Toch liever rood? Kies dan voor een cabernet franc uit de Loire of een pinot noir uit de Elzas. Serveer de rode wijn dan ook licht gekoeld.

Ingrediënten