Winnend recept kookwedstrijd magazine Smaakmakend: Tarte tatin van pompoen, geitenkaas en tijm van Leonie Kohl

Smaakmakend maart 2017 logo 2

Adverteren in Smaakmakend

groeneboekenshop

2874 gelezen
Your rating: Geen 3 stemmen

Bereiding deeg
Gebruik de kloppers van een mixer om de koude roomboter te mengen met het bakmeel, het ei, het koude water en een snufje zout. Eerst zal het deeg de consistentie bereiken van Parmezaanse kaas, maar naarmate je blijft mixen worden de korrels groter en uiteindelijk ontstaat er een samenhangend deeg. Rol in vershoudfolie en leg 1uur in de koeling.

Bereiding vulling
Kook de suiker met de balsamicoazijn 5 minuten in een pannetje. Het kleurt bruin en dikt in. Zet aan de kant. Snijd de halve pompoen in plakken van ongeveer 2 centimeter dik, en zorg dat je 6 plakken hebt. Snijd de ui in 6 parten. Pel 6 knoflookteentjes. Verwarm de oven voor op 200 °C. Giet het suiker-azijnmengsel in de quichevorm en leg de pompoen en ui in en ring in de vorm. Leg de tenen knoflook ertussen. Vet de randen van de quichevorm in.
Rol nu het deeg uit tot een lap van ongeveer 3mm dik en snijd overtollig deeg weg. Leg het deeg over de vulling en stop de randen in.

Bak de taart in de oven in ca. 40 minuten bruin en gaar. Haal de taart eruit zodra het deeg gebruind is. Laat 5 minuten afkoelen, zet een groot bord over de vorm en draai in één keer om. Serveer eventueel met een friszure salade met appel.

Wijntips

Vega del Castillo - Auzolan Blanco Chardonnay wit

Biologische wijn van chardonnay, in de smaak fris en fruitig

Parra Jiménez - La Oveja Negra Verdejo wit

Biologische wijn van verdejo, in de smaak fris en aromatisch

Parra Jiménez - El Molinero Viejo Verdejo wit

Biologische wijn van verdejo, in de smaak fris, sappig en fruitig

Ingrediënten

  • VOOR DE VULLING:
  • ½ oranje pompoen
  • 1 grote ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 100 gram suiker
  • 60 ml witte balsamico azijn
  • 100 g zachte jonge geitenkaas om erover te verbrokkelen
  • verse tijmblaadjes
  • VOOR HET DEEG:
  • 80 g koude roomboter, in blokjes
  • 160 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 1 eetlepel koud water
  • snufje zout
  • aardewerken quichevorm (25 cm)