Stamppot spruitjes met gebakken kastanjes en bacon

Smaakmakend maart 2017 logo 2

1472 gelezen
Your rating: Geen 1 stem

Hoofdgerecht voor 4 personen

Breng de aardappels in ruime pan in een laagje water met zout aan de kook en kook ze 10 minuten. Leg de spruitjes op de aardappels en kook alles in nog 10-15 minuten gaar. Giet het kookvocht af, voeg de melk toe en breng aan de kook. Stamp van het vuur af tot een grove puree. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Verhit intussen de boter in een koekenpan en bak hierin de plakjes bacon zachtjes krokant. Schep ze uit de pan op keukenpapier. Fruit de uien zachtjes 3 minuten in het bakvet in de pan. Voeg de kastanjes toe en bak op middelhoog al omscheppend lichtbruin.
Verdeel de stamppot over 4 borden en schep de plakjes bacon en gebakken kastanjes erop. Maal er zwarte peper over.


Kastanjes

De volle, warme smaak van kastanjes hoort echt bij de winter. Misschien staan ze wel want minder vaak op tafel, omdat het poffen en pellen zo’n lastig tijdrovend karweitje is. Dat is bij deze vacuüm verpakte biologische kastanjes al gebeurd. Je kunt ze dus direct gebruiken, bijvoorbeeld in deze stamppot. Zorg ervoor dat kastanjes bitehouden, dus bak ze niet te lang.

 

Wijntips

Biurko Gorri - Rioja Crianza rood

Biologische wijn van tempranillo, granciano, in de smaak volfruitig,  stevig en puur

Parra Jiménez - El Molinero Viejo Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak soepel en fruitig

Bodegas Mureda - Drágora Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak fruitig en karaktervol

Ingrediënten

  • 1¼ kg kruimige aardappels geschild en in stukken
  • 600 g spruitjes, grote gehalveerd
  • 125 ml melk
  • 50 g boter
  • 100 g bacon, in plakjes
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 verpakking kastanjes