Stamppot rode sla met gerookte tofu

Smaakmakend maart 2017 logo 2

1701 gelezen
0 stemmen

Hoofdgerect voor 4 personen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappels schoon, bestrijk ze met olie, leg ze op de bakplaat en laat ze in de oven in ca. 1 uur gaar worden. Controleer eventueel de gaarheid door met en puntig mensje in de aardappel te prikken. Laat de aardappels iets afkoelen. Maak intussen de topping: verhit de resterende olie in ruime hapjespan en fruit de ui, knoflook en salie 5-6 minuten op laag vuur. Zet het vuur hoog, voeg de blokjes tofu toe en bak ze lichtbruin. Schep op hoog vuur de reepjes radicchio erdoor en laat ze iets slinken. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de aardappels aan de bovenkant tot bijna op de helft in en duw ze goed open. Leg de aardappels op een schaal of verdeel ze over 4 borden en lepel de topping erover. Lekker met een salade van bijvoorbeeld geraspte wortel en knolselderij.

Nieks witte
Deze biologische, witvlezige aardappel is een van de weinige aardappels die resistent is tegen phypotphthora, een aardappelziekte die vrijwel elk jaar de kop opsteekt en waar reguliere aardappeltelers altijd tegen spuiten. De ouderwets smakende lichtkruimige aardappel is veredeld door Niek Vos, vandaar de naam Nieks Witte. 

Wijntips

Vega del Castillo - Auzolan Blanco Chardonnay wit

Biologische wijn van chardonnay, in de smaak fris en fruitig

Parra Jiménez - La Oveja Negra Verdejo wit

Biologische wijn van verdejo, in de smaak fris en aromatisch

Parra Jiménez - El Molinero Viejo Verdejo wit

Biologische wijn van verdejo, in de smaak fris, sappig en fruitig

Ingrediënten

  • 1 kg grote Nieks witte aardappels
  • 4 eetlepels pittige olijfolie
  • 200 g gerookte tofu, in blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 20 blaadjes salie, in reepjes
  • 1 klein kropje radicchio (rode sla), in dunne reepjes