Seitan steak met Japans gemarineerde groente

Smaakmakend maart 2017 logo 2

1859 gelezen
0 stemmen

Hoofdgerecht voor 4 personen
 Meng in een kom de prei met de azijn en marineer 5 minuten. Doe de taugé in een zeef, giet er kokend water over en laat uitlekken en afkoelen. Snijd het stukje komkommer in 3 cm lange schuine stukjes. Meng de taugé, komkommer, wortel en rode peper door de prei. Voeg de rijstwijn, sojasaus en eventueel wat zout toe. Laat de groenten een uurtje marineren en schep af en toe om. Laat de groenten in een zeef uitlekken. Vang het marineervocht op.

Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de steaks aan beide kanten goudbruin. Leg ze elk op een warm bord. Schenk het marineervocht in de pan van de steaks, breng aan de kook en laat 1 minuut koken. Lepel de saus over de steaks.

Schep de groenten naast de steaks en strooi het sesamzaad erover. Meng de sesamolie door de noedels en serveer ze erbij.

Bertyn Shoyu Steaks
Seitan is een traditioneel Japanse vleesvervanger. De naam komt van het Japanse  ‘sei’ (gemaakt van) en ‘tan’ (eiwitten). Gemalen tarwe- of speltmeel wordt op een speciale manier verwerkt, waardoor de eiwitrijke gluten overblijven. Seitan lijkt qua structuur op die van vlees, de smaak is hartig. Seitan bevat echter twee keer meer volwaardige eiwitten dan vlees of vis. Deze seitan steaks, die je net zoals vlees kunt bakken en grillen, zijn al gemarineerd in soja. Bertyn Seitan is ook naturel te koop. 

Wijntips

Biurko Gorri - Rioja Crianza rood

Biologische wijn van tempranillo, granciano, in de smaak volfruitig,  stevig en puur

Parra Jiménez - El Molinero Viejo Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak soepel en fruitig

Bodegas Mureda - Drágora Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak fruitig en karaktervol

Ingrediënten

  • 1 dunne prei, in heel kleine ringetjes
  • 2 eetlepels Japanse rijstazijn
  • 100 g taugé
  • stukje komkommer van ca. 15 cm
  • 100 g geraspte wortel
  • ½-1 rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels Japanse rijstwijn
  • 1 eetlepel sojasaus of tamari
  • 125 g (rijst)noedels
  • 2 eetlepels (kokos)olie
  • 2 Bertyn shoyu seitan steaks
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • scheutje geroosterde sesamolie