Nazomertaart met appel, peer en bramen

Smaakmakend maart 2017 logo 2

Adverteren in Smaakmakend

groeneboekenshop

2084 gelezen
Your rating: Geen 4 stemmen

Gebak, 10 punten

Strooi voor de bodem de bloem, 50 g oerzoet en wat zout in een ruime kom. Wrijf de boter met de vingertoppen door de bloem tot het mengsel eruit ziet als grof zand. Voeg de eidooiers en melk toe en kneed alles tot een glad, samenhangend deeg. Leg het deeg afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast.

Bestuif het werkvlak met wat bloem, rol hierop het deeg uit tot een ronde lap met een doorsnede van 30-32 cm. Sla het deeg om de deegrol, leg het op de vorm en druk het deeg erin. Prik de bodem hier en daar in met een vork. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Klop de eieren los met de room, de resterende 50 g oerzoet en geraspte citroenschil. Schil de appels en peren, snijd ze elk in 8 parten en bedruppel ze met een beetje citroensap.

Leg de parten appel en peer in de taart en leg de bramen ertussen. Schenk het eiermengsel in de vorm. Zet de vorm op het rooster in de onderste helft van de oven en bak de taart in 15 minuten. Verlaag de oventemperatuur tot 175 °C en bak de taart in 20-25 minuten gaar.

Laat de taart afkoelen en serveer op kamertemperatuur.

 *Oerzoet of sucanat is ongeraffineerd gedroogd rietsuikersap, dat heel fijn wordt gemalen. De smaak is licht kruidig en een tikje rins en past goed bij herfst en winterfruit en bij chocolade. 

Wijntips

Biurko Gorri - Rioja Crianza rood

Biologische wijn van tempranillo, granciano, in de smaak volfruitig,  stevig en puur

Parra Jiménez - El Molinero Viejo Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak soepel en fruitig

Bodegas Mureda - Drágora Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak fruitig en karaktervol

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g boter, in kleine stukjes
  • 100 g oerzoet* of poedersuiker
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels melk
  • 1 citroen
  • 3 eieren
  • 125 ml (slag)room
  • 2 stevige appels
  • 2 stevige peren
  • 125 g bramen
  • lage taartvorm (ø 26-28 cm), ingevet