Moussaka van groenten met tahin- yoghurt

Smaakmakend maart 2017 logo 2

Adverteren in Smaakmakend

groeneboekenshop

1597 gelezen
Your rating: Geen 3 stemmen

Hoofdgerecht voor 4 personen

Halveer de bloemkool, snijd de dikke stronk weg en snijd de bloemkoolhelften in plakken van 1 cm dik. Snijd ook de zoete aardappelen, uien en tomaten in dikke plakken. Bestrijk de plakken bloemkool, zoete aardappel en ui heel dun met olijfolie en bak ze in gedeelten in een hete grillpan tot er mooi bruine strepen ontstaan en de groenten iets zachter worden.

Verwarm daarna de resterende olijfolie in een steelpan en fruit de knoflook zachtjes glazig. Haal de pan van het vuur af en roer de komijn, kaneel en piment erdoor. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schik de groenten in lagen in de ovenschaal en sprenkel over elke laag wat knoflookolie en strooi er wat zout over. Laat de bovenste laag uit tomaten bestaan.

Klop de eieren los in een kom samen met 250 ml yoghurt, peterselie, kaas en versgemalen peper. Strijk dit over de groenten uit. Bak de moussaka in de oven in 30 minuten goudbruin en gaar. Roer in een schaaltje de rest van de yoghurt met de tahin en wat zout en peper tot een lekkere saus.
Serveer de tahin-yoghurt bij de moussaka.
 

Wijntips

Biurko Gorri - Rioja Crianza rood

Biologische wijn van tempranillo, granciano, in de smaak volfruitig,  stevig en puur

Parra Jiménez - El Molinero Viejo Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak soepel en fruitig

Bodegas Mureda - Drágora Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak fruitig en karaktervol

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 500 g zoete aardappelen, geschild
  • 2 rode uien, gepeld
  • 4 stevige, rijpe tomaten
  • 100 ml olijfolie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel piment
  • 3 eieren
  • 1 beker Zuiver Zuivel yoghurt Griekse stijl (450 g)
  • 2 eetlepels bladpeterselie, fijngehakt
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 3 à 4 eetlepels bruine tahin
  • lage ovenschaal, ingevet