Leghaantjes

Smaakmakend maart 2017 logo 2

Adverteren in Smaakmakend

groeneboekenshop

49 gelezen
0 stemmen

hoofdgerecht voor 4 personen

Bestrooi de leghaantjes met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en braad de haantjes rondom lichtbruin.

Voeg de sjalotten en knoflook toe en fruit even mee. Schenk de balsamicoazijn in de pan en laat dit al roerend voor een deel verdampen.
Voeg de geraspte citroenschil, de komijn en enkele eetlepels water toe en stoof de leghaantjes met het deksel op de pan in ca. 50 minuten gaar. Keer ze enkele malen.

Schep de leghaantjes op een schaal en laat ze even rusten.

Roer de dadels door de jus en laat ze warm worden. Proef en breng de topping op smaak met zout. Lepel de topping over de hanen en strooi de koriander en eventueel de granaatappelpitten erover.

Man in de Pan! 
Koeien, geiten en kippen geven ons heerlijke zuivel en eieren. Maar tegelijkertijd worden er ook stieren, bokken en haantjes geboren. Logisch, want er worden nou eenmaal jongens en meisjes geboren. 

In de biologische landbouw besteden we veel aandacht aan het welzijn van de dieren. Maar stiertjes en bokjes die op een biologisch bedrijf worden geboren, worden nu vaak grootgebracht op gangbare bedrijven. Hoe dat komt?
Veel mensen kennen het vlees niet en vragen er dus niet naar. En dat terwijl een ‘man in de pan’ heel erg lekker is. Sterker nog, in heel veel andere landen zijn stieren, bokken en hanen een delicatesse! Biologisch mannenvlees is wat duurder dan mensen gewend zijn. Dit komt omdat deze dieren niet speciaal gefokt zijn voor vleesproductie. Hierdoor groeien deze dieren niet zo snel, en eten ze meer.

Doe dus eens een haantje in de pan voor een mooier bio-leven!

Check ook www.manindepan.nl

 

Wijntips

Biurko Gorri - Rioja Crianza rood

Biologische wijn van tempranillo, granciano, in de smaak volfruitig,  stevig en puur

Parra Jiménez - El Molinero Viejo Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak soepel en fruitig

Bodegas Mureda - Drágora Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak fruitig en karaktervol

Ingrediënten

  • 2 leghaantjes
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • 8 sjalotten, in parten
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2-3 eetlepels witte balsamicoazijn
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • geraspte schil van 1 citroen
  • ½-1 theelepel gemalen komijn
  • 100 g dadels zonder pit, in ringen gesneden
  • 3 eetlepels grof gehakte koriander
  • enkele eetlepels granaatappelpitjes