Italiaanse spelttaart met pompoen

Smaakmakend maart 2017 logo 2

1460 gelezen
0 stemmen

Hoofdgerecht voor 2 personen

Doe speltbloem, boter en zout in een kom en wrijf de boter met de vingertoppen door de speltbloem tot het een korrelig geheel is. Voeg 5 eetlepels water toe en kneed tot een deegbal. Druk de bal plat, verpak dit in huishoudfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

Fruit voor de vulling de ui met knoflook 5 minuten in de olijfolie. Schep de blokjes pompoen, de Italiaanse kruiden en wat cayennepeper erdoor. Voeg 3 eetlepels water toe en stoof de pompoen afgedekt, in ca. 15 minuten gaar. Laat afkoelen.

Rol het deeg uit op een met speltbloem bestrooid werkvlak en bekleed de vorm ermee. Klop de eieren goed los en roer de ricotta, kaas, walnoten en gestoofde pompoen erdoor. Schep de vulling in de taart. Bak de taart in de onderste helft van de oven in ca. 45 minuten goudbruin en gaar.

Serveer de taart lauwwarm in punten met een pluk rucola.

Nieuwe Band speltbloem
De spelt voor deze speltbloem wordt gemalen in de Commandeursmolen in het Limburgse Mechelen. Molenaar Raoul Schyns (vijfde generatie!) zorgt ervoor dat de temperatuur niet boven de 40 °C komt. Zo blijft de smaak optimaal behouden. Ook wordt de kiem mee gemalen; dat zorgt voor smaak en voedingswaarde, maar betekent wel dat de bloem iets minder lang houdbaar is. Speltbloem kun je gebruiken voor o.a. brood, koekjes en taartbodems.


Wijntips

Biurko Gorri - Rioja Crianza rood

Biologische wijn van tempranillo, granciano, in de smaak volfruitig,  stevig en puur

Parra Jiménez - El Molinero Viejo Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak soepel en fruitig

Bodegas Mureda - Drágora Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak fruitig en karaktervol

Ingrediënten

  • Voor de bodem:
  • 250 g speltbloem
  • 125 g boter of harde margarine, in blokjes
  • snufje zout
  • voor de vulling:
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 volle eetlepel Italiaanse kruiden
  • cayennepeper
  • 500 g flespompoen, in blokjes
  • 3 grote eieren
  • 125 g ricotta
  • 75 g gepelde walnoten, grof gehakt
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 40 g rucola