Herfstrolletjes met geroosterde pompoen en portobello

Smaakmakend maart 2017 logo 2

Adverteren in Smaakmakend

groeneboekenshop

189 gelezen
Your rating: Geen 3 stemmen

Lunch- of voorgerecht voor 4 personen

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de harde uiteinden van de pompoen. Halveer deze en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in dunne repen. Meng met 1 eetlepel olijfolie en spreid de repen uit op een bakplaat. Rooster de repen 25-30 minuten in de oven tot het vruchtvlees zacht is.

Klop voor de dipsaus alle ingrediënten door elkaar.

Snijd de portobello’s elk in 8 dunne repen. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de repen portobello enkele minuten. Voeg op het laatst 1 eetlepel sojasaus toe. 

Vul een kom met warm water. Maak een theedoek nat en spreid deze uit over een snijplank of een werkblad. Dompel een vel rijstpapier onder in de kom water. Draai om en laat ongeveer 10 seconden in het water weken. Spreid het vel voorzichtig uit op de theedoek. 

Leg 2-3 repen pompoen in het midden van het geweekte rijstvel. Leg hier een flinke toef veldsla, wat radijskiemen en 2 repen portobello bovenop. Garneer met munt en verse koriander.

Vouw de zijkanten van het vel naar binnen. Vouw een kant over de vulling en rol strak, maar voorzichtig op. Herhaal dit tot er 8 rolletjes zijn. Snijd deze eventueel schuin door en serveer met de dipsaus.

Amaizin rijstpapier
Vellen van rijstpapier komen van oorsprong uit Vietnam. Maak er de klassieke Bánh Tráng, of zoals ze hier wel worden genoemd, lenterolletjes mee. Is het lenterolletje nou hetzelfde als de Banh Trang of iets anders? Is mij niet helemaal duidelijk. Daarvoor week je een rijstvel kort in water, zodat hij soepel wordt en je hem kunt oprollen. Klassiek is een vulling met groente. Welke? Dat is aan u. Wat fruit erbij is ook heerlijk. Het lekkerst is het om de rol te serveren met een dip: bij de borrel, als voorgerecht of als lekkere verrassing in de lunchbox.

Wijntips

Vega del Castillo - Auzolan Blanco Chardonnay wit

Biologische wijn van chardonnay, in de smaak fris en fruitig

Parra Jiménez - La Oveja Negra Verdejo wit

Biologische wijn van verdejo, in de smaak fris en aromatisch

Parra Jiménez - El Molinero Viejo Verdejo wit

Biologische wijn van verdejo, in de smaak fris, sappig en fruitig

Ingrediënten

  • 500 oranje of groene pompoen
  • 3 el olijfolie
  • 2 portabello’s
  • 1 el sojasaus
  • 8 vellen rijstpapier
  • 50 g veldsla
  • 50 g radijskiemen
  • enkele blaadjes munt en/of koriander
  • Voor de dipsaus:
  • 1 el sojasaus
  • 1 el water
  • 1 el limoensap
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • snufje chilipoeder