Heerlijkheden met asperge

Smaakmakend maart 2017 logo 2

2406 gelezen
Your rating: Geen 7 stemmen

Het is nu de tijd voor asperges! Tot 24 juni kun je er volop van genieten. Klassiek met ham en botersaus of juist eens heel anders. Delicate witte asperges en de meer uitgesproken groene asperges zijn op verrassend veel manieren te bereiden.

 
Gestoomde asperges met eierdressing

Schil 1 kilo witte asperges en snijd ze in stukken van 4 cm. Stoom de asperges in een stoommandje boven kokend water in 15 minuten beetgaar. Prak 1 hardgekookt ei heel fijn en meng het met het sap van ½ sinaasappel, 2 eetlepels fijngeknipt bieslook, 3-4 eetlepels notenolie en wat zout en peper tot een dressing. Meng de asperges in een schaal met een flinke hand rucola en lepel de dressing erover.


Aspergepakketje met ham

Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Leg op 4 grote stukken bakpapier elk 2 iets dikker gesneden plakken achterham. Bestrijk ze met wat mosterd en verdeel er 1½ kg witte asperges (geschild) over de ham. Verdeel er 1 bosuitje (gesnipperd), 1 eetlepel dille (fijngehakt), 4-6 eetlepels witte vermout of wijn en 25 g boter over. Vouw de pakketjes dicht en bak ze 20 minuten in de oven tot de asperges beetgaar zijn. Lekker met gekookte aardappeltjes.


Pasta met asperges en zalm

Kook 300 g penne beetgaar. Snijd 500 g groene asperges in stukken van 3 cm. Smelt 40 g boter in een hapjespan en smoor de asperges met 3 sjalotjes (in partjes), 1 teen knoflook (fijngehakt), 1 eetlepel verse tijm en 100 ml pastakookvocht afgedekt in 10 minuten beetgaar. Schep de uitgelekte penne erdoor en serveer de pasta in diepe borden. Garneer met 200 g gerookte wilde zalm of geschaafde Parmezaanse kaas.


Oosterse asperges met peultjes

Snijd 500 g witte asperges (geschild) schuin in stukken van 2 cm en halveer 150 g peultjes. Verhit 3 eetlepels (rijst)olie in een wok en roerbak de asperges en peultjes met 2 tenen knoflook (in plakjes), 1 grote rode ui (in partjes) 3-4 minuten op hoog vuur. Voeg het sap van ½ limoen met 2 eetlepels water, 2 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel sesamolie toe en warm de groente nog even door. Lekker bij gegrilde kip.


Aspergefrittata

Verwarm de oven op 180 ˚C. Kook 500 g groene asperges (in stukken van 3 cm) in ruim kokend water in 4 minuten beetgaar. Klop 6 eieren los met 50 ml slagroom, zout, peper en wat versgeraspte nootmuskaat. Schenk dit mengsel in een ingevette lage ovenschaal en verdeel de asperges met 100 g gorgonzola (in stukjes) en 1 eetlepel verse tijmblaadjes erover. Bak de frittata in de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.


Ingrediënten