Hazelnoot-polenta ‘pizza’ met gesmoorde wintergroenten

Smaakmakend maart 2017 logo 2

1453 gelezen
0 stemmen

Hoofdgerecht voor 4 personen

Verwarm de oven voor op 150 °C. Breng het water in een pan met ovenvaste handvatten aan de kook. Strooi al roerend eerst de polenta en dan het hazelnootmeel langzaam in het water. Breng alles al roerend aan de kook. Leg het deksel op de pan, zet de pan in de oven en laat de polenta in 30 minuten gaar worden.

Verhit intussen voor de groenten de olie in een hapjespan en bak de spekjes zachtjes uit. Fruit de sjalot zachtjes 2 minuten. Schep de andere groenten door de sjalot en voeg de Italiaanse kruiden en zout en peper toe. Smoor de groenten afgedekt in ca. 10 minuten gaar.

Verwarm intussen de grill van de oven voor. Neem de pan uit de oven, roer de kaas, de blokjes boter en naar smaak zout en peper door de hazelnootpolenta. Schep de polenta op een platte ovenvaste schotel en bestrijk de bovenkant met boter.
Laat de hazelnootpolenta onder de grill lichtbruin kleuren. Schep de groenten over de polenta en strooi er eventueel nog de grof gehakte hazelnoten over.

Nieuwe Band hazelnootmeel
Zoals de naam al zegt is de basis voor dit meel geroosterde hazelnoten. Dat geeft een heerlijke nootachtige smaak en maakt het meel geschikt voor een glutenvrij – of een paleodieet. Hoewel hazelnootmeel meestal in zoete gerechten wordt gebruikt is het ook heerlijk als nootachtig accent in hartige gerechten, Zoals in deze crumble bijvoorbeeld. 

 

Wijntips

Biurko Gorri - Rioja Tinto Joven rood

Biologische wijn van tempranillo, in de maak stevig, sappig en karaktervol

Vega del Castillo - Auzolan Tinto Cosecha rood

Biologische wijn van garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon,in de smaak soepel en ongecompliceerd

Parra Jiménez - Viña Cuesta Colorá rood SULFIETARM

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak soepel en fruitig

Ingrediënten

  • 750 ml water
  • 100 g polenta
  • 100 g hazelnootmeel
  • 2 eetlepels olie
  • 75 g coppa di Parma, in stukjes
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 800 g wintergroenten, in stukjes (spruitjes, winterwortel, prei)
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 25 g boter in blokjes
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • (2 eetlepels grof gehakte geroosterde hazelnoten)