Gekruide tomatenketchup

Smaakmakend maart 2017 logo 2

2022 gelezen
Your rating: Geen 6 stemmen

Deze ketchup heeft een heerlijk mediterrane smaak. Te gebruiken voor alle gerechten waar je ketchup voor gebruikt of als smaakmaker in pastasauzen.

Breng in een ruime pan de stukken tomaat met de ui en de appel aan de kook en laat alles 30 minuten heel zachtjes koken. Wrijf het mengsel boven een schone pan door een zeef.

Voeg de azijn, suiker, geleerpoeder, kaneelstokje, kruidnagels, oregano zout en naar smaak chilipeper toe. Breng alles aan de kook en kook 40 minuten heel zachtjes.

Vis de kruiden uit de pan. Schenk de ketchup warm in de flessen. Sluit de flessen direct en bewaar ze op een koele plaats.

Na opening is de tomatenketchup in de koelkast nog ca. 2 weken houdbaar.

Tip: varieer met kruiden: een andere lekkere combinatie is laurierblad met kruidnagel en jeneverbessen of gebruik voor een Italiaanse versie een mengsel van salie, rozemarijn en tijm.

 

 

Ingrediënten

  • 1½ kg vleestomaten, stukken
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 grote of 2 kleine onrijpe appels, in stukjes
  • 100 ml appelazijn
  • 100 g suiker
  • 1 theelepel Marmellonr 2 (geleerpoeder)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 3 takjes oregano
  • 1½ theelepel zout
  • 4 glazen flesjes of potjes met deksel met een inhoud van ca. 150 ml, schoongemaakt