Gekonfijte knoflook

Smaakmakend maart 2017 logo 2

5733 gelezen
Your rating: Geen 6 stemmen

Knoflook die op deze manier gaar wordt gemaakt, verliest wel zijn scherpte, maar niet zijn fijne smaak. Gekonfijte knoflook is dan ook ideaal voor gebruik in koude sausen, zoals aioli, pesto  of humus.

Je kunt de knoflook ook in warme gerechten gebruiken. Voeg het dan wel op het laatste moment toe. En… vergeet de olie niet. Deze is heerlijk in sladressings of om brood in te dopen.


Pel de teentjes knoflook. Leg ze in een bakje. Schenk zoveel olie op dat teentjes net onderstaan. Voeg het zout toe.

Hang het bakje boven een pan met bijna kokend water. Zet de thermometer in de schaal met de knoflook en verwarm de olie tot 80-90 °C. Houd vervolgens de temperatuur in het pannetje 10 minuten constant op deze temperatuur. Neem het pannetjes voorzichtig uit het waterbad en laat de knoflook met olie afkoelen. Verdeel de knoflook en de olie over de potjes. Sluit de potjes en bewaar ze opeen koele plaats.

Na het opening is de knoflook in de koelkast nog ca. 4 weken houdbaar.

 

 

Ingrediënten

  • 4 bollen knoflook met grote tenen
  • ca. 125 ml olijfolie
  • mespunt zout
  • 2 kleine glazen potjes met deksel, schoongemaakt