Doperwten

Smaakmakend maart 2017 logo 2

2413 gelezen
Your rating: Geen 2 stemmen

Warm als soep
Fruit 1 sjalot (fijngehakt) in 15 g boter. Voeg 300 g versgedopte erwten, 500 ml bouillon (eventueel van tablet) en 4 eetlepels slagroom toe. Kook alles zachtjes 12 minuten. Pureer met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Garneer het soepje met versgesneden basilicum en kruimels geitenkaas.

Salade met feta
Kook 500 g versgedopte erwten gaar in ruim water met zout. Klop een sausje van 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel witte balsamico en zout en peper naar smaak. Meng de warme uitgelekte erwtjes samen met 2 eetlepels versgehakte oregano en 100 g grof verkruimelde feta door de dressing. Laat de smaken 1 uur intrekken. Serveer met boerenbrood.

Klassiek met munt
Hak de blaadjes van 2 takjes munt fijn. Smelt 25 g boter en schep er 600 g versgedopte erwten en de steeltjes van de munt door. Voeg 2-3 eetlepels water en wat zout toe en stoof de doperwten 10 minuten. Verwijder de munttakjes, roer de versgehakte munt erdoor. Lekker bij lamsvlees.

Fricassee met cantharellen
Kook 600 g versgedopte erwten gaar in ruim water met zout. Fruit 2 sjalotten in 40 g boter. Bak 250 g cantharellen en 1 eetlepel rozemarijn (fijngehakt) op hoog vuur gaar en bruin. Meng de uitgelekte paddenstoelen en een scheutje room erdoor en laat alles warm worden Meng met 300 g gekookte pasta en serveer er versgeraspte Parmezaanse kaas bij.

Met room en mosterd
Kook 600 g doperwten gaar in ruim water met zout. Laat ze in een vergiet uitlekken. Schenk 100 ml room en 2 eetlepels grove mosterd (met dragon) in de pan van de erwtjes en laat het sausje 2 minuten heel zachtjes koken. Schep de erwtjes erdoor. Lekker met pasta en/of kalfsvlees

Met citroen als warme salade
Bak 75 g parmaham (in stukjes) in 3 eetlepels olijfolie krokant. Schep de ham met een schuimspaan uit de pan. Fruit 2 teentjes knoflook (fijngehakt), 600 g vers gedopte erwten en de geraspte schil van 1 citroen 2 minuten in het vet in de pan. Voeg 4 eetlepels water toe en stoof de doperwten 10 minuten. Breng op smaak met zout, peper en citroensap en schep de erwtjes door 100 g jonge spinazieblaadjes. Serveer direct. Lekker bij vis.

 

Ingrediƫnten

  • doperwten