Auberginesteak met miso en een Japanse tomatensalade

Smaakmakend maart 2017 logo 2

719 gelezen
0 stemmen

Barbecuegerecht voor 4 personen

Stoom de aubergines in zijn geheel 15 minuten. Laat de aubergines iets afkoelen in een vergiet.

Laat voor de salade de tomaatjes 15 minuten in een vergiet uitlekken. Meng de sjalot met de azijn en marineer 10 minuten. Klop nu de azijn, honing of suiker en de sesamolie erdoor. Schep de tomaatjes en de bieslook door de dressing.

Halveer de aubergines in de lengte, bij voorkeur door het steeltje heen.

Leg de aubergines in een ruime iets diepere schaal. Leg een plankje op de auberginehelften en verzwaar dit met een enkele volle conservenblikken. Pers zo in ca. 20 minuten een deel van het vocht uit de aubergines.

Roer een pasta van de miso met de mirin, de sake of de witte wijn. Dep de aubergines droog en bestrijk ze met een deel van de pasta. Bestrijk de aubergines daarna met olie.

Gril de aubergines op de barbecue of in een grillpan ca. 10 minuten, keer ze een of twee keer en bestrijk ze dan met de resterende marinade. Serveer met de tomatensalade.

Lekker met sobanoedels.

Wijntips

Biurko Gorri - Rioja Crianza rood

Biologische wijn van tempranillo, granciano, in de smaak volfruitig,  stevig en puur

Parra Jiménez - El Molinero Viejo Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak soepel en fruitig

Bodegas Mureda - Drágora Tinto rood

Biologische wijn van tempranillo, in de smaak fruitig en karaktervol

Ingrediënten

  • 2 paarse aubergines
  • 1 bakje wilde tomaten, in kwarten gesneden
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel Japanse rijstazijn
  • mespunt honing of suiker
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 10 g bieslook, grof geknipt
  • 2 eetlepels miso
  • 1½ eetlepel mirin (Japanse rijstwijn)
  • 1 eetlepel sake of witte wijn
  • 1 eetlepel olie