Appel-rozijnen pies

Smaakmakend maart 2017 logo 2

Adverteren in Smaakmakend

groeneboekenshop

1692 gelezen
0 stemmen

Nagerecht, 9-10 stuks

Zeef de bloem boven een plank, voeg de suiker, amandelmeel en boter toe en wrijf alles met de vingertoppen tot grove zandkorrels. Meng het ei erdoor en maak een bal van het deeg. Bewaar ingepakt of afgedekt 1 uur in de koelkast.
Hak voor de vulling de appel met het citroensap, de rozijnen en walnoten heel fijn en meng de suiker, koekkruiden en maïzena erdoor.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap. Steek uit het deeg 9 à 10 grote (8-9 cm) en kleine (4-5 cm) rondjes. Bekleed 9 of 10 holletjes (laat de middelste vrij) met de grote rondjes deeg. Vul de deegbakjes met de vulling en leg de kleine rondjes deeg erop. Druk het deeg op elkaar. Maak een klein sneetje in elk taartje en bestrijk de bovenkant met melk. Zet de vorm 30-40 minuten of tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de pies in 20 minuten gaar en goudbruin. Laat de pies op een rooster iets afkoelen. Bestrooi ze met poedersuiker en serveer ze lauwwarm.

 

Wijntips

Heaven on Earth

Heerlijke zoete dessertwijn, gemaakt van een blend van witte druiven, die te drogen zijn gelegd op struiken rooibos! Benoemd tot beste biologische witte wijn van 2009 door Nicolaas Klei!

Bassac Muscat Moelleux

Elegante en lekker zoete dessertwijn. Vrolijk geurend naar muskaatdruiven. Al een aantal jaren op rij benoemd tot omfietswijn door Nicolaas Klei in zijn supermarktwijngids.

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 40 g fijne rietsuiker
  • 75 g amandelmeel of heel fijn gemalen amandelen
  • 125 g koude boter, in blokjes
  • 1 groot losgeklopt ei
  • 2 stevige appels, geschild en zonder klokhuis
  • ½ theelepel citroensap
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels gepelde walnoten
  • 1 eetlepel suiker
  • ½ theelepel koekkruiden
  • 1 eetlepel maïzena
  • 3 eetlepels melk
  • poedersuiker
  • muffinplaat met 12 holletje, ingevet