Veel lekkers met courgette

Smaakmakend maart 2017 logo 2

Adverteren in Smaakmakend

Banner Biobite

Biobite

4505 gelezen
Your rating: Geen 8 stemmen

Courgette is familie van de pompoen. Het is een groente met een vrij neutrale smaak, maar met ongekende culinaire mogelijkheden. In de soep, rauw, gebakken, geroosterd en zelf in de cake. Courgette is met vrijwel alle kruiden en specerijen te combineren.

De lekkerste courgette is klein en ondanks dat hij best een tijdje bewaard kan worden, vers het lekkerst. Bewaar courgette altijd buiten de koelkast, want binnenin is hij heel snel aan bederf onderhevig.

In de soep
Fruit 2 tenen knoflook (fijngehakt) in 15 g boter. Voeg 300 g courgette (in blokjes) en 500 ml bouillon (eventueel van tablet) toe. Kook alles zachtjes 15 minuten. Pureer met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Serveer het soepje met blokjes rookworst of rookkaas.

Van de grill
Roer een marinade van 3 eetlepels groene pesto, de rasp en het sap van ½ citroen en wat gemalen rode peper. Snijd 2 courgettes in lange dunne plakken, bestrijk ze met de marinade en laat ze 20 minuten liggen. Gril de plakken courgette op de barbecue of in de grillpan. Lekker als lunchgerecht met verkruimelde geitenkaas en grof gehakte walnoten.

Uit de oven
Snijd 600 g courgette in blokken van circa 2 cm en meng er 1 ui (in dunne partjes), 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes (fijngehakt) en wat zout en peper door. Spreid de groente in een enkele laag uit in een braadslede en rooster deze in circa 35 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven gaar en goudbruin. Lekker bij gegrild vlees en door de pasta.

In de salade
Snijd 600 g courgette in dunne plakjes. Fruit 1 kleine ui (in ringen) en 4 tenen knoflook (in plakjes) in 4 eetlepels olijfolie. Bak de courgette even mee. Voeg wat zout, 1 theelepel gemalen komijn en enkele eetlepels water toe en stoof de courgette in circa 10 minuten gaar. Voeg naar smaak citroensap, harissa of cayennepeper en fijngehakte verse koriander toe.

Serveer de salade op kamertemperatuur.

In de cake
Rasp 400 g courgette grof. Roer in een kom 1 ei met 4 eetlepels tomatentapenade los en meng er de courgette en 100 ml Griekse yoghurt door. Zeef 250 g bloem met 3 theelepels bakpoeder, 1 theelepel zout en 1 theelepel chilipoeder. Maak een kuiltje in het midden en roer het courgettemengsel er met een vork door. Vul een ingevette taartvorm (20 cm) met dit beslag en bak de taart in een op 200 °C voorverwarmde oven in 35 minuten gaar.

In de omelet
Snijd 400 g courgette in heel kleine blokjes en bak ze met 3 bosuitjes (in ringetjes) en wat zout en peper 4 minuten zachtjes in 2 eetlepels olijfolie. Klop 6 eieren los met zout, peper en 2 eetlepels verse munt (fijngehakt). Schenk de eieren in de pan, leg het deksel erop en laat de omelet in circa 8 minuten zachtjes gaar worden. Lekker met zuurdesembrood en halfgedroogde tomaatjes (zie recept Spaghetti met halfgedroogde tomaatjes)

Ingrediënten