Driemaal mezze met capucijners

Smaakmakend maart 2017 logo 2

Adverteren in Smaakmakend

Banner Biobite

Biobite

264 gelezen
Your rating: Geen 2 stemmen

Kapucijnerhummus

De basis:
Week 200 g gedroogde kapucijners minimaal 8 uur in ruim water. Ververs het water, voeg een heel klein beetje zout, 2 gepelde tenen knoflook, eventueel een laurierblad en wat takjes tijm toe en kook de kapucijners in ca. 1½ uur gaar. Laat ze in een vergiet uitlekken. Vang wat van het kookvocht op.

Geroosterde kapucijners
Neem een derde van de hoeveelheid gekookte kapucijners. Dep ze droog. Meng in een kom 1 eetlepel olie met een mespunt knoflookpoeder, een mespuntje cayennepeper en 1 theelepel ras-el-hanout. Schep de kapucijner goed door de olie en spreid ze vervolgens uit op een bakplaat. Rooster de kapucijners 25 minuten in de oven. Schep ze af en toe om. Serveer de kapucijners op kamertemperatuur als snack of gebruik ze op een salade.

Kapucijnertapenade
Neem een derde van de kapucijners. Maal ze in een blender met 2 eetlepels olie uit een potje gedroogde tomaten en wat opgevangen kookvocht tot een dikke saus. Meng de gemalen kapucijners met 3 eetlepels grof gehakt basilicum, 4 eetlepels fijngehakte groene olijven en 3 fijngehakte gedroogde tomaten, zout en gemalen (gedroogde rode) peper. Laat de smaken even intrekken. Serveer met geroosterd pitabrood.

Indiase Kapucijnersalade
Druk de resterende kapucijners met een vork iets fijn. Klop een dressing van 2 eetlepels olijfolie, ½-1 eetlepel citroensap, ½ theelepel geraspte citroenschil en 1 eetlepel Indiase currypasta. Meng de kapucijners, een halve in piepkleine blokjes gesneden mango en 2 eetlepels grof gehakte koriander erdoor. Laat de smaken even intrekken en serveer met papadums.

 

Wijntips

Vega del Castillo - Auzolan Blanco Chardonnay wit

Biologische wijn van chardonnay, in de smaak fris en fruitig

Parra Jiménez - La Oveja Negra Verdejo wit

Biologische wijn van verdejo, in de smaak fris en aromatisch

Parra Jiménez - El Molinero Viejo Verdejo wit

Biologische wijn van verdejo, in de smaak fris, sappig en fruitig

Ingrediënten

  • VOOR DE BASIS:
  • 200 g gedroogde kapucijners
  • klein beetje zout
  • 2 gepelde tenen knoflook
  • een laurierblad en wat takjes tijm
  • VOOR DE GEROOSTERDE CAPUCIJNERS:
  • 1 eetlepel olie
  • een mespunt knoflookpoeder
  • een mespuntje cayennepeper
  • 1 theelepel ras-el-hanout
  • VOOR DE CAPUCIJNERTAPENADE:
  • 2 eetlepels olie uit een potje gedroogde tomaten
  • 3 eetlepels grof gehakt basilicum
  • 4 eetlepels fijngehakte groene olijven
  • 3 fijngehakte gedroogde tomaten
  • zout
  • gemalen (gedroogde rode) peper
  • VOOR DE INDIASE CAPUCIJNERSALADE:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½-1 eetlepel citroensap
  • , ½ theelepel geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel Indiase currypasta
  • 1/2, in piepkleine blokjes gesneden mango
  • 2 eetlepels grof gehakte koriander